Föreläsningsanteckningar från seminarium om HCM/RCM
den 25/4-09 anordnad av Birmasällskapet hos Agria, Stockholm

Sammanställt av Anneli Nenzén och Anita Ekholm. Under föreläsningen visades ultraljudsbilder och frekvenser som inte kan återges i nedanstående text. Utförliga anteckningar finns och förhoppningsvis så kan vi återge dessa med bilder senare.
All fakta kommer från föreläsningen och inget är tillagt från andra källor. Vid behov läs om sjukdomarna under ”hjärta” på Birmaringens hälsosida.
Anteckningarna är uppdelade i fem delar:
Del 1
Jens Häggström om hjärtsjukdomar
Del 2
Jens Häggström om gentester och dess uppkomst samt om pågående forskning
Del 3
Emma Ekman redogör sitt examensarbete, där återger vi hennes föreläsningstexter
Del 4
Erling Strandberg om genetik
Del 5
Gabriella Rapp från Agria.
Du hittar delarna i rutan i högra hörnet.

Sammanfattning

Innan man börjar dra i gång storskalighet och börjar dra igång avelsprogram och screeningprogram så är det otroligt viktigt att man skaffar sig en uppfattning om hur stort problemet är för rasen och i relation till andra hälsoproblem. Det finns en otrolig nytta av försäkringsbolagen bla Agria, där det finns underlag och statistik.

Medfödda hjärtfel hos katter minskar mer och mer, är idag ovanligt och finns framför allt hos huskatter. Att påpeka är att medfödda fel även kan vara ett ärftligt fel. Det finns många sjukdomar där de genetiska faktorer påverkar sjukdomsutvecklingen. De generna ärver individen från sina föräldrar men sjukdomen utvecklas inte förrän i vuxen ålder eller efter att katten har fötts.

Förvärvade fel är fel som uppträder efter att katten har fötts. De hjärtsjukdomar som vi ser på katter är: dilaterad kardiomyopati (DCM), hypertrofisk kardiomyopati (HCM) och restriktiv kardiomyopati (RCM)

RCM är förhållandevis svårt att diagnostisera för veterinärer. Ett hjärta som är restriktivt är normalstort, det är inte förtjockat eller utspänt. Det drar bara inte ihop sig som det ska. Vänster förmak är dock rejält förstorat och rejält stasat.

De här katterna har ofta andningsproblem. Man ser vid röntgen fri vätska i bröstkorgen, vid askultering av hjärtat hör man sällan blåsljud, galopprytm brukar de ha men den är inte lätt att höra. Eftersom de flesta veterinärer inte vet om problemet och inte hör direkta fel på hjärtat så kommer veterinären troligen att resonera att det är FIP. Utan att det görs någon vidare testning så stannar diagnosen där. Utan ett ultraljud och vidare blodprovstestning är det omöjligt att säkert säga att det är FIP.

Det enda sättet att skilja sjukdomarna åt är med ultraljud. Obduktion ger det slutgiltiga diagnosen.

Gentester på birmor behövs. Dessa måste byggas på studier. SLU behöver vår hjälp med blod från friska birmakatter äldre än 10år. Det har samlats in blod under lång period, men det kommer att behövas mer. EU stöder det här projektet. Det kan gynna människan om det hittas sjukdomsgener som hjälper till att rikta behandlingar hos människan genom att förstå den grundläggande sjukdomsmekanismen.

Emma Ekmans rapport innehöll sammanfattningsvis följande:
Målet med studien var att undersöka förekomst av och nedärvningsmönster för RCM hos en familj birmakatter. En kattfamilj identifierades och familje-medlemmar kallades in och undersöktes med hjärtultraljud och blodprov. Avlidna katter obducerades och inbördes släktskap studerades. Utvärdering av nedärvningsmönster gjordes.

Slutsatser:
• Recessiv nedärvning mest troligt
• Uppmuntra scanning tills gentest finns
• Avråd från avel på sjuka djur samt deras syskon, föräldrar och avkommor
• Avråd från avel på equivocala djur
• Avla med försiktighet på nära släktingar till equivocala djur
• Syskon, avkommor, föräldrar

Rekommendationer
Scanna avelskatterna vid ett år ålder och fortsätt göra det en gång om året så länge de är aktiva i aveln. För sin egen skull så kan man scanna katten en gång när den är äldre för att utvärdera sitt eget avelsarbete. Avlidna katter skickas till SVA för obduktion

RCM är inte fullständigt recessiv, enligt Erling Strandberg, och det är inte helt säkert att alla som bär på uppsättningen verkligen får sjukdomen. Fast när de tittade på dem som de misstänkte var av den här typen så var det över 80% som uppvisade sjukdomen. Man kan vara ganska så säker på att det kommer att hända att avkomman får RCM.

Föreläsning 25/4 2009
Sammanfattning

Jens Häggström:
Om hjärtsjukdomar
Ny forskning/gentester
Emma Ekman:
Examensarbete

Erling Strandberg:
Genetik

Gabriella Rapp:
Agria-statistik



Jens Häggström


Erling Strandberg