”Hmm….. Homeopati, kan det verkligen fungera?!”,
tänkte jag när jag i mitten av 2005 stod inför valet att börja en heltidsutbildning för djurhomeopater. Hos min dåvarande arbetsgivare hade jag fått en minskad tjänst och något ville jag ju göra på den tid som var över. Jag hade sedan länge ett stort intresse för djur i allmänhet och katter i synnerhet. Jag anser mig vara en förnuftig person med båda fötterna på jorden. Jag har hela mitt yrkesverksamma liv jobbat med bokföring och administration och andra ting som känns väl förankrade i verkligheten. Skulle jag utbilda mig till något så flummigt som djurhomeopat? Jag hade aldrig förut varit i kontakt med homeopati och var mycket skeptisk till allt som inte gick att bevisa vetenskapligt. Min nyfikenhet tog dock överhand och jag kontaktade den skola som utbildade diplomerade djurhomeopater. Jag kom in på skolan och tänkte ”Jag kan i alla fall börja på utbildningen. Det går ju alltid att hoppa av om jag ser att det inte fungerar”. Utbildningen började och efter en tid fick vi, under skolans överinseende, börja behandla på egen hand. Döm om min förvåning när jag fick positiva resultat redan från början. Jag kom till den slutsatsen att jag helt enkelt fick nöja mig med att homeopatin fungerade, även om jag inte visste hur. Det finns idag nämligen dåligt med vetenskapliga studier som visar hur homeopati fungerar, däremot finns det gott om exempel från genomförda behandlingar på att den gör det.
Om homeopati
Homeopati är en medicinsk behandlingsmetod med egna mediciner, medel, och en 200 år lång erfarenhet av sjukdomsbehandling. Homeopati praktiseras över stora delar av världen. Utanför Sveriges gränser finns det homeopatiska sjukhus och apotek och det finns högskoleutbildningar i homeopati. I många veterinärutbildningar ingår homeopati eller finns som valbar kurs. I Sverige råder en lite striktare hållning till alternativa behandlingsmetoder; medan det utomlands oftast är veterinärer som praktiserar homeopati, så får en svensk veterinär inte använda homeopati överhuvudtaget. I Sverige finns inga krav på utbildning för att man ska få kalla sig djurhomeopat. Det är därför viktigt att man som djurägare tar reda på om den homeopat man tänker anlita har utbildning och erfarenhet.
Homeopatin arbetar med naturen genom att stärka kroppens egen självläkningsförmåga och genom att stärka djurets energier. Man kan säga att homeopati ger energi. När man ger rätt homeopatiskt medel, så får man en ”energikick”. Man får del av den energi som behövs för att hjälpa kroppen att själv rätta till de problem som finns - mentala, fysiska eller känslomässiga.
De homeopatiska medicinerna, medlen, är framställda av naturliga ämnen från växt-, djur och mineralriket. Medlen är desamma för människor som för djur. De fungerar på såväl fysisk som på mentala problem. Detta tack vare att homeopatiska medel verkar holistiskt, dvs att de arbetar på flera nivåer samtidigt. Om man behandlar ett djur för en fysisk åkomma, t ex eksem, kan man därför även se förbättringar mentalt, t ex olika rädslor.
Homeopati är biverkningsfritt och framkallar inte resistens hos bakteriestammar.
Olika behandlingsmetoder
Först och främst är det viktigt att notera att homeopatiska behandlingar inte är istället för veterinärvård . Homeopati är ett komplement till veterinärvården och ersätter inte denna. Har katten besvär som behöver behandlas av veterinär är det alltså dit man ska vända sig för vård. För katter som inte behöver veterinärvård finns två olika behandlingsalternativ:
Akut behandling/symtombehandlingHär behandlas själva symtomen som ger katten besvär. Det kan t ex vara en sårskada, besvär vid åksjuka eller efter insektsbett. Det finns många bra symtombehandlingar inom homeopatin och framför allt för problem vid förlossning eller uppfödning av kattungar. Detta är ett av homeopatins stora användningsområden för katt.
Grundmedelsbehandling (konstitutionsbehandling)
Den här typen av behandling används när katten har mentala besvär, fysiska besvär av komplicerad natur eller om besvären funnits en längre tid. Homeopaten tar reda på vilket grundmedel (konstitutionsmedel) som katten behöver för att komma i balans och få igång sin egen självläkningsförmåga. På detta sätt behandlar man orsaken till att symtomen uppkommit från första början och inte bara symtomen. För den här sortens behandling behövs det längre tid för att få resultat. Förbättringarna kommer ofta sakta och över tid. Vid grundmedelsbehandling ser man förbättringar på fler plan samtidigt; fysiskt, mentalt och känslomässigt.
Dosering
Om man vid grundmedelsbehandling vänder sig till en Klassisk homeopat så är doseringen sparsam. Det vanligaste är att man ger 1-2 tabletter som verkar i kroppen i 1-2 månader. Det är alltså inga mängder av tabletter man behöver ge katten vid grundmedelsbehandling. Vid akuta behandlingar är det en tätare dosering och resultaten kommer snabbare.
Är du nyfiken på homeopati för katt?
Det finns mycket som man som kattägare kan göra själv med homeopati. Speciellt vad gäller symtombehandligar eller om man är uppfödare. Det finns många bra medel att använda under kattungarnas födsel och uppväxt, men även för vuxna katter vid t ex sårskador, bölder, insektsbett mm. Det är dock viktigt att man har en god baskunskap i homeopati, innan man börjar behandla på egen hand. Det finns både baskurser i homeopati för katt och fortsättningskurser för uppfödare. Om man inte vill behandla själv, så finns det många bra utbildade djurhomeopater som man kan konsultera. Om man behöver komma tillrätta med mer omfattande problem, så gör man inga egna behandlingar utan kontaktar alltid en utbildad djurhomeopat.
Homeopati är inte en alternativ behandlingsmetod, utan ett komplement till annan behandling. Ibland kan vi behöva angripa kattens problem från olika håll för att få ett bra resultat och därigenom minska kattens obehag så snabbt och skonsamt som möjligt. Om du är nyfiken på homeopati men fortfarande skeptisk, kontakta en kattägare som redan använder sig av homeopati eller prova en behandling och bilda dig en egen uppfattning.
|