Njurarna är belägna högt upp i buken under ländkotorna. I njurarna filtreras blodet genom kärlväggarna i små strukturer som kallas glomeruli. Stora partiklar, till exempel röda blodkroppar och de flesta proteiner samt ämnen som är bundna till proteiner, blir kvar i blodet vid filtreringen. Vätskan som pressas ut ur blodkärlen kallas “primärurin”. Den bearbetas sedan medan den rinner genom ett långt rör (tubulus) för att till slut ha den sammansättning som passar bäst för kroppen i den aktuella situationen. Den färdiga vätskan (urinen) rinner sedan vidare från njuren via njurbäckenet, genom urinledaren (uretären) till urinblåsan för förvaring fram till nästa gång det är dags för urinering. Alla dessa rör i njurarna, från glomerulikärl till njurbäcken, kallas nefron.

Funktion
Njurarna har många uppgifter i kroppen. I njurarna bildas hormonet erytropoetin (EPO) som behövs för bildningen av röda blodkroppar. Detta är förklaringen till varför en del hundar och katter med kronisk njursjukdom får lågt “blodvärde” (Hb) vilket så småningom visar sig i form av bleka slemhinnor.

Njurarna utför även den för kroppen viktiga aktiveringen av vitamin D. Aktiverat vitamin D fungerar som ett hormon och behövs bland annat för att kroppen ska ta upp tillräckliga mängder kalcium ur maten via tarmen. Den tredje hormonella insatsen njurarna gör för kroppen är att producera hormonet renin när till exempel blodvolymen eller blodtrycket blir för lågt. Renin- insöndringen till blodet startar en kaskad av reaktioner som alla bidrar till att elektrolyter (salter) och vatten hålls kvar i kroppen i ökad utsträckning. Dettaökar blodvolymen och återställer blodtrycket.

Njurarna har även en viktig uppgift i att upprätthålla en normal syrabas-status samt blodets elektrolytnivåer. Många slutprodukter i kroppens ämnesomsättning filtreras ut via urinen. Andra ämnen tar njuren aktivt tag i och släpper ut i urinen för att de ska kunna transporteras ut ur kroppen. Om blodtrycket istället blir för högt kan njurarna effektivt öka utsöndringen av salt och vatten från blodet. På så sätt bidrar njurarna till att blodtrycket normaliseras.

Hos en frisk individ går dock njurens arbete ut på att kroppen ska förlora så lite salter och vatten som möjligt i samband med filtreringen av blodet. Utan dessa mekanismer, som sparar på framför allt natrium och vatten, skulle människor och djur behöva dricka ofantliga mängder vatten varje dag.

Publicerad med tillstånd av
Veterinär LENA PELANDER som arbetar vid Universitetskliniken, SLU i Uppsala
och DOGGY-RAPPORT • 2008 • ÅRGÅNG 32 • NR 2

Läs mer om njurar:
- Njurar
- Diagnostik
- Kronisk njursvikt
- Njursjukdomar

Akutfall Blodgrupp Hjärta Avel
Infektioner/parasiter Kastrering Lättsamt
Katt och människa Njurar Vaccinering
Nyheter och notiser Tänder Hälsolänkar

 

Hälsoavdelning är skapad av Anita Ekholm