IC Birmastans Strokkur af Island

IMG_3395

Strokkur har fått 3 BIS titlar som avelshane med totalt 93,3 poäng under 2014. Han har fått 12 kullar och 33 avkommor. Varav tre kullar och nio avkommor är födda hos mig. Många av hans avkommor har synts på utställningar och dom har fått fina bedömningar och vunnit i konkurrens mot andra birmor. Strokkur har flyttat till min dotter Jessica i Göteborg och han kommer tillsvidare bara synas på utställningar som kastrat. Vi behöll Shinseina Eri Zou som också bor hos Jessica. Tanken är att hon ska få några kullar i framtiden.

Strokkur är en matglad och en tillgiven katt. Han har älskat alla mina kattungar som fötts när han bodde hos mig. Jag har aldrig behövt att vara orolig att han skulle hitta på något elände.

Han har varit med vid födslar och även hjälpt till med lek och tvättning av kattungarna. Nu leker han och pysslar om sin sista dotter Zou hos Jessica.

Född: 2011-09-08
Far: GIC Jeanbaptiste
Mor: GIC Toscabelles Exotic Pearl

Agneta Ehrenholm

 

S*Yamsa’s Noble Guy

gusse_600

Låt mig presentera  Yamsa’s Noble Guy, eller Gusse, som vi valt att kalla honom. Han är vår alldeles egna lilla spinnande solstråle, fyller huset med småknorrande läten. Han älskar att leka Kurragömma och får han en leksak han gillar morrar han, likaså när maten är extra god. Får han inte mat i rätt tid, kan det hända att han välter en stol vid kylskåpet för att få uppmärksamhet. Går jag till badrummet, så ser han till att vara först på plats på toalettstolen och där sitter han och pratar med mig när jag pysslar.  Vi är så stolta att vår Gusse finns med på listan över årets katt 2014.

Tack Marie och Leif, S*Yamsa’s Birmor för vår solstråle!

Susanne Lamell

gusse_500

SC Backkara’s Mayday DSM

mayday_140314

Jag har alltid haft en dröm om en blåsköldpadda. Så när när Mayday kom i min väg som är blåsköldpaddsmaskad, föll det sig naturligt att hon skulle hamna hos mig. Hon är efter min egen uppfödning IC White Treasure’s Easy to Love, SBI e 21 och uppfödd av min väninna Mary Back som har Backkara’s Heliga Birmor. 

Mayday hade fin panna och typ redan som liten och blev på sin första utställning BIS båda dagarna trots att hon har ett litet jack i sitt ena öra. En av mina honor hade varit lite elak och rivit henne i örat när hon var 16 veckor gammal. Trodde väl aldrig att det skulle gå så här bra som det gjort.

Mayday blev årets andra bästa fertila hona 2014!

mayday_110904_7

Mayday har utvecklats fantastiskt bra genom åren och haft två kullar, varav IC White Treasure’s Quizz, SBI n 21 är en av ungarna.

mayday_111210

I år är Mayday utställd 8 gånger; sju gånger i Sverige och en gång i Danmark. Hon har på dessa utställningar blivit BIS 6 gånger, trots att hon dessutom haft en kull ungar under denna tiden. Hon har även tagit en ny titel DSM, Distinguish Show Merit.

Mayday är 4 år i år och väntar nu sin tredje kull ungar. Jag hoppas på en fin hona att behålla som kan föra hennes linjer vidare. Hittills har det bara blivit pojkar. 🙂

 mayday_140314_2

På utställning kan Mayday ligga i mitt knä och bara kika på de andra katterna hur länge som helst. Ibland muttrar hon lite hos domaren, men vilken birma fröken gör inte det? Det gäller ju att visa att man är en padda trots allt.

Hemma är hon en drottning som glider omkring och bestämmer. Idag har jag bara två katter, så hon får mycket uppmärksamhet. 

Tänk att jag fick bli hennes lyckliga ägare. Är så stolt över min vackra katt som dessutom gjort så bra ifrån sig på utställning i år.

Annika Johnsson, S*White Treasure’s Helig Birma

mayday_141226_1

 

IC S*White Treasures Quizz JW

image3

Vi blev erbjuda att köpa IC S*White Treasures Quizz JW av Annika Johnsson. Vi blev väldigt glada över att få förtroendet att få köpa en så stilig gosse och tackade ja direkt.

Vi blev helt förälskade i lilla Quizz som är en mycket charmig kille med ett stabilt temperament.

Quizz är född i augusti 2013 och har helt fantastiska utställningresultat med 21 stycken Best In Show och han är inte äldre än 1 1/2 år.

På utställningarna tycker Quizz om att vara på domarbordet och vill gärna leka med vippan och kela med domaren. Han lägger sig gärna ner på bordet och spinner en stund.

Katarina Erman, S*Amloves Helig Birma

image2 image4 image6 image5

Årets veteran 2014 – Molle

2014 års veteran, kategori 2

molle1_600
EP S*Centauri’s Maulkin DSM DVM, till vardags kallad Molle, är så fantastisk som bara en 11-årig kastrathane kan vara! Han är snäll, kelig och älskar alla… men sin matte mest.

Molle är mycket lätt att resa med. Han tycker det är roligt att komma till nya ställen och han gillar att visa upp sig. Han är den perfekta utställningskatten.

Hemma har han två tjejer som han tillbringar dagarna med. Eftersom han är ett matvrak så tar han deras mat så fort de vänder ryggen till. Räkor, skinka och kyckling med ost i portionsförpackning hör till favoriterna. För att inte tala om kokt torsk och köttfärs och fläskfile och… allt annat också.

Altanen är en favoritplats så länge det inte är för varmt. Annars så är det promenader i koppel som gäller. Molle är en riktig rymmarkatt så det gäller att hålla ögonen på honom jämt!

I mina ögon är han den finaste katten i världen!

Birgitta Edling

molle2

molle3

Foto: Per-Olof Ericsson, Birgitte Mårdholt

Årets katt 2014

Årets kastrathona 2014 – Sickan

2014 års kastrathona, kategori 2

sickan_hak2014 
GIP IC S*Moviken’s Chiquitita, numer kallad Sickan, hämtade jag hem som liten kattunge hos Madelene Jonsson för drygt tre år sedan. Trots att hon fortfarande är relativt ung har hon redan skaffat sig en stor personlighet och är ett riktigt yrväder.

En aktiv, levnadsglad katt och full rulle mestadels hela dagen. Och alla hyss hon hittar på delar hon sedan gärna med sig till sin dotter Myran så att vi här hemma kan få ta del av hyssen i dubbel upplaga.

Mat är någonting som intresserar henne mycket. Även om hon sover sin djupaste sömn så sitter hon blixtsnabbt vid mina ben när jag öppnar en burk kattmat eller godis.

I början av sin utställningskarriär så sjöng hon långa arior för domarna men det har hon tack och lov slutat med. Numera tar hon utställningsdagarna med lite större värdighet och lugn och det är inte mycket som kan hetsa upp henne.

Alla hennes kattkompisar har firat henne här hemma med extra godis och på Östkatten är det mattes tur att fira henne och alla andra fina katter tillsammans med alla goa kattvänner.

Marianne Frederich, S*Vårberget’s

sickan_msk2014

sickan_uk_4okt2014

sickan_hosten2014

sickan10v

Årets BIV-birmor 2014

cassie_biv_namnBIV är en förkortning av Bäst i Variant. När en domare bedömer minst tre katter av samma färg tar domaren i vissa fall ut den  bästa katten i just den färgvarianten.  Det kan bli en BIV för fertila katter, en för kastrater, en för ungdjur och en för juniorer. Om det inte finns tre kastrater utdelas ingen BIV för dem. De andra katterna kan läggas ihop om det är för få katter för en egen BIV. Finns det sex ungdjur och en junior så bedöms junioren tillsammans med ungdjuren. Då blir det en BIV ungdjur/junior.

Sveraks BIV-lista fungerar inte riktigt så. Här räknas katternas bästa utställningsresultat ihop under året. Den katt i varje färg som fått mest poäng blir Årets BIV-katt i just den rasen och färgen.

Sverak har mer information

Färg Katt Ägare Klubb
SBI n GIC S*Linéahuset’s Sweet Midori Eva Porat NERK
SBI a SP GIC S*Raus Höjden’s Melwina DSM DVM Christina Nilsson & Anders Nilsson SYDK
SBI b WW’13 SP GIC S*Linéahuset’s Maharajah DSM DVM Eva Porat NERK
SBI c SP GIC S*Fairlight’s Aberfeldy Anita Ekholm SK
SBI h GIP IC S*Reinhardt’s Be my baby Ulla-Britt Reinhardt CK
SBI n 21 IC S*White Treasure’s Quizz JW Katarina Erman SPIN
SBI a 21 GIP Steven Tina Reinhardt CK
SBI b 21 PR SC S*Linéahuset’s Princess Dharma Eva Porat NERK
SBI c 21 GIP SC S*Super Classic’s Madame Maxime DVM Anita Ekholm SK
SBI e 21 GIP S*Vårbergets Sigrid Marianne Frederich SK
SBI f 21 GIP EC S*Francesca’s Cassandra DM Marianne Frederich SK
SBI g 21 SC IDP*Backkara’s Mayday DSM Annika Johnsson SK

Titta gärna på de olika maskfärgerna i Birmaringens maskfärgsgalleri