Skilj på ras- och huskattsannonser

mer_pil_uppVi gillar alla katter. Vi tycker absolut inte att det är något fel på huskatter. Men huskatter ska inte säljas som raskatter till oförstående köpare!

Nu är det dags för Blocket att separera annonserna för ras- respektive huskatter!

kattgrafik_1_beskuren

Texten ”Följer Sveraks regler” står det ofta i annonserna. Men det innebär inte bara att kattungarna måste vara 12 veckor innan de får flytta hemifrån. Kattungen måste också vara vaccinerad och ID-märkt SAMT vara besiktad av veterinär inom sju dagar före köpet!

Kattungen måste också ha en stamtavla som är registrerad i ett officiellt kattförbund! Sverak, som ingår Fife, är det största förbundet i Sverige. Andra kattförbund är WCF, CFA och TICA.

Skriv under namninsamlingen för att Blocket ska dela på ras- och huskattannonser
http://www.skrivunder.com/blocketannonser

Känner du dig lurad i ditt kattköp ska du anmäla det till Blocket
http://www.blocket.se/kundsakerhet.htm

 

blocket_svar_thomas
UPPDATERING 5/10
Här är svaret på Thomas tips om namninsamlingen på Blockets Facebooksida.

Är Alva Blockets version av Siri?

Blocketannonser

Det finns mycket tok i Blocketannonserna. Här är ett snabbt axplock av text ur kattannonser den 2 oktober 2016:

RAGDOLL / RAGDOLL-SIAMES sk RAGAMESE
GUSTAV o GUN-BRITT -. mest Ragdoll, lurvigast.
GUNILLA o GREGER – mest Siames, smalare, kortare päls.
GANDALF o GRETA Mittemellan
GABRIEL – Egen sort ?De är uppvuxa med 3 st SKOMALI DOLLS (SOMALI-SKOGSKATT / RAGDOLL)
 PRIS 5500 kronor. Två nya raser och en stackars Gabriel.
 

Underbara Somalikattungar
Hej..Jag är en mkt vacker somalihona som fått 5st helt otroligt tillgivna ungar med min tillfälliga mkt ståtliga somali sambo(kommer att bo kvar minst till jul o kan därför träffa er också).Mina enormt sociala o tillgivna barn säljs som sällskapskatter o ej som avels eller utställningsdjur så de kommer ej att bli inreg därav priset.

PRIS 5900 kronor. En stamtavla kostar 300 kronor…
 

Munchkin och sibiriska kattungar
Jag har 4 ljuvliga kattungar som är redo att flytta
De är chippade, vaccinerade X2 och besiktade max 7 dagar innan leveransdagen.
Det är två standard, alltså kortbenta och två non-standard (långbenta)
Alma och Arthur är kortbenta medan Antonio och Amore har normallånga ben.

PRIS Antonio och Amore kostar 4500 kronor. Arthur 15.000 och Alma 18.000 kronor. Munchkin är inte en godkänd ras i Sverige. Även om den var det, så skulle man inte para den med en sibirisk katt. Katter utan stamtavla kan vara svåra att livförsäkra  till detta ”värde”. Vissa bolag livförsäkrar inte huskatter alls.
 

Perser chinchilla-colorpoint,ragchilla
Planerad avel av olika färgvarianter .
(med min äkta perserchinchilla och,persercolorpoint och ragdoll )
Dom har givit mig en spännande färg variation . Det har blivit en kull av underbara ,glada och sunda kattungar med stort genetiskt utbud

 PRIS 6000 kronor. Planerad huskattsavel.
 

Kärlekskattungar/ Sibiriskablandisar
Min underbara Asha Shine som är en blanding mellan
Helig Birma Ragdoll och Siames har fått sin
1a kull på 5 stycken små helt Underbara små chramtroll.
6 stycken varav 2 vita pojkar och 1 grå tabby tigrerad flicka och 1 svart tabby tigrerad pojke.
Pappa är en väldigt fin renrasig SIbirisk hane.
[…] om du vill det så kan vi dessutom ordna med besiktning, chipmärkning och vaccination inför flytten.

PRIS 6500 kronor. OBS! Ovanstående annonsör, som kallar sig Chanel, har alltid flera kattungekullar till försäljning. Hon söker även fodervärdar, se nedan.
Mina helt underbara vita honor Christall och Chi som är en blandras mellan Birma och Ragdoll söker jag nu fodervärdar till.
De är riktiga kärleksexplosioner helt magiskt fina änglar, har fått drömkattungar tidigare och jag vill ta några kullar till på dem då de har väldigt unika sällsynta gener.

 

 

Köpta kattungar såldes vidare

dreamstime_m_38261734Mitt i Västerort berättar om familjen Månséns katt Chanel som, efter att ha varit ute och slarvat, begåvades med tre långhåriga ungar.

När kattungeannonsen lades ut på Blocket kom det första samtalet redan efter fyra minuter! Tycke uppstod och hela kullen följde med sina nya ägare hem.

Redan dagen efter(!) annonserade de nya ägarna ut kattungarna ute på Blocket! Nu var de plötsligt en blandning av ragdoll och norsk skogkatt. Kattungarna, som köpts för 500 kronor styck, såldes nu för 8500 kronor!

Dessa köpare har satt i system att köpa billiga kattungar och sälja dem dyrt som ”raskatter”.

Christer Månsén har anmält händelsen till både Blocket och polisen.
Källa: Mitt i Västerort 

 

Uppföljning: Oärliga katthandlare upprör många

En läsare tror sig ha identifierat en kvinna från Bandhagen som säljer vanvårdade huskatter men hävdar att de är av den populära rasen sibirisk katt. Läsaren har kontakt med flera personer från Stockholmstrakten som lär ha köpt kattungar av samma kvinna.

Alla vittnar om samma sak – ungarna har varit skygga och mått dåligt och vid veterinärbesök har det visat sig att katterna varit för unga för att skiljas från sin mamma. Flera av dem har haft njurproblem till följd av mycket hög stress.

För den som trott sig köpa en sibirisk kattunge för 4 500 kronor har kostnaden för en osocialiserad kattkrake i slutändan landat på över 10 000 kronor med alla veterinärkostnader. Andra katter har varit så illa däran att de varit tvungna att avlivas.

Citat Mitt i Västerort

OBS! Katten på bilden har inget med texten att göra.

Vad säger Blocket?

Den 31 augusti 2016 fördes en diskussion via e-post med Blocket angående vilseledande annonser gällande raskatter / huskatter. Seriösa uppfödare har i flera år, utan resultat, försökt påverka Blocket att separera annonserna så att enbart katter med stamtavla får säljas som raskatter.

Hemligheten till Blockets ovilja att gå oss till mötes är nu avslöjad! Blocket vet ”av erfarenhet” att användandet av rasnamn i annonser inte leder till felköp!

 

blocket_bostad_logoKundservice 31/8 11.27
Jag har en viss förståelse för att man vill bibehålla rasnamn exklusiva och att ”värdet” på katten skall vara kopplad till detta. Från vårt perspektiv är det dock köparens säkerhet som står i fokus. Vi tittar därför i första hand på sådant som kan verka vilseledande eller direkt felaktigt i annonsens beskrivning.

Vår bedömning är att det inte är brottsligt att använda rasnamn då dessa inte på något sätt är skyddade. Vi vet också av erfarenhet att användandet av rasnamn inte leder till felköp. Vi har faktiskt aldrig registrerat ett sådant ärende. Min gissning är att personer som söker en registrerat katt är tillräckligt insatta för att be om ett underlag vid köp.

 

birmaringsloggaBirmaringens utsände påtalade med skärpa att Back Yard Breeding (BYB) är ett stort problem. Människor/köpare blir lurade, djur far illa och Blocket ser mellan fingrarna. Det vore ju så enkelt att införa en avdelning för katter med stamtavla och en för katter utan stamtavla.

 

blocket_bostad_logoKundservice 31/8 16.57
Vi gör natuligtvis allt vi kan för att motverka oseriös och potentiellt olaglig annonsering, som till exempel bedrägeri eller olovligt nyttjande av varumärken och produktnamn. När det kommer till ”felaktigt” användande av rasnamn bedömer vi dock inte att detta är ett brott.

Om vi hade sett att denna annonsering ledde till att köpare upplevde sig vilseledda eller lurade hade vi agerat genom att anpassa våra regler. Nu är detta dock inte ett problem. Som nämt så har vi, mig veterligen, aldrig registrerat ett sådant ärende.

Att skapa separata kategorier är något som har diskuterats internt. I dagsläget finns det inga konkreta planer men detta är alltså något som kan bli aktuellt för både hundar och katter.

 

birmaringsloggaBirmaringens utsände ger inte upp utan försöker med en liknelse:
– Det handlar ju inte om att ”felaktigt användande av rasnamn” utan om att påstå att man säljer en helig birma, man tar betalt för en helig birma men man säljer en huskatt.

Det är samma sak som att påstå att man t.ex. säljer en äkta Breitlingklocka men det man säljer är en kopia. Båda är bedrägeri men ni väljer att aktivt blunda för det ena vilket är obegripligt!

 

blocket_bostad_logoKundservice 31/8 21.08
Jag förstår att vi ser saken på olika sätt.

Kort och gott så får man inte använda varumärket ”Breitling” hur som helst då det är skyddat under olika lagar, men mig veterligen finns det inte något varumärkesskydd för ”Helig Birma”.

Skulle det vara någon som behöver hjälp i samband med att de känner sig bedragna genom en annons hjälper vi alltid till, dock som min kollega skrev innan så har vi aldrig fått in en anmälan om att detta skett genom att personen trott sig köpa en katt med stamtavla som sedan visade sig vara en huskatt.

Genom att annonsören ej nämner något om stamtavla i annonsen så kan man se det som att denne indirekt informerar om att det rör sig om huskatter, att nämna vilken ras som finns i katterna finns det som sagt inga lagar för.

Har du fler frågor är du välkommen att skriva till oss igen.

 

birmaringsloggaBlocket har vid det här laget bytt talesperson och han gör verkligen sitt bästa för att avsluta diskussionen. Vår utsände vill dock ha sista ordet:

Ni skriver tidigare att ”om vi hade sett att denna annonsering ledde till att köpare upplevde sig vilseledda eller lurade hade vi agerat genom att anpassa våra regler. Nu är detta dock inte ett problem. Som nämnt så har vi, mig veterligen, aldrig registrerat ett sådant ärende”.

Det måste alltså betyda att om ni får in anmälningar från köpare som känner sig vilseledda och lurade så kommer ni också att anpassa era regler genom att t.ex. göra olika kategorier för katter med och utan stamtavla, kan du vara vänlig och bekräfta det?

 

BLOCKET
Anmäl misstanke om bedrägeri eller annat brott
http://www.blocket.se/kundsakerhet.htm

Varning för säljare av oäkta raskatt

Jag är uppfödare av rasen Maine coon. De sista åren har jag fått en del samtal och även hört om en hel del uppfödare som fått samtal ifrån förtvivlade lurade köpare! Jag vill därför här bara klargöra EN sak, en Maine coon är en raskatt registrerad inom ett kattförbund, och har stamtavla eller registreringsbevis från något av de internationella kattförbunden, t.ex. FIFe, WCF (pappersstamtavla) CFA eller TICA (registreringbevis)! Det samma gäller för övriga raser såsom Ragdoll, Birma, Sphynx, Ocicat, Bengal mfl.

Det är några saker som man som köpare ska vara medveten om! 

  • En katt utan stamtavla eller registreringsbevis är en huskatt, ingenting annat. Det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrarna är eller hävdas vara. En katt utan stamtavla eller registreringsbevis är och förblir en huskatt. Och utan stamtavla eller registreringsbevis- vad bevisar att föräldrarna verkligen är de som de påstås vara?
  • En del kattungar anges bestå av 25 % Maine coon, 25% Ragdoll, 75% Birma osv. Detta är en varningssignal att uppfödaren inte är seriös. Kattungarna är helt enkelt huskatter så länge inte mammakatt och pappakatt har stamtavla eller registreringsbevis– och är av samma ras. Procentblandningar anges ofta för att göra huskattungar mer lockande för köpare, och används som skäl för att ta ut ett högre pris. Här har vi dessutom en enorm risk då Maine Coon har en förekomst av HCM och HD, hos Ragdoll finns också HCM samt PKD och hos Birma har vi ytterligare en annan typ av hjärtsjukdom som heter RCM.
  • Två långhåriga katter kan INTE få en korthårig unge, var uppmärksam på detta! Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation. Men att flera kattungar normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.
  • Det finns ingen ras som heter Norsk skogskatt, men ofta kallas så gott som alla långhåriga huskatter för skogskatt. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt – och är alltid registrerad i kattförbund och har stamtavla eller registreringsbevis.
  • Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig. Huskatten finns också i alla möjliga former av mönster och färger och även i olika mängder vitt, detta innebär inte heller det att huskatten har någon form av raskatt i sig.
  • En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1500:-, betala därför inte mer för din huskatt. Den ska för det priset också vara avmaskad, vaccinerad x2, id-märkt och veterinärbesiktigad. Observera att för en huskatt som ÄR vaccinerad x2, id-märkt och veterinärbesiktigad och även kastrerad kan ett pris på upp till 3000:- vara helt i sin ordning. Men då pga utläggen uppfödaren gjort och inte för att katten påstås ha någon ras i sig. Vår huskatt är värd pengar som den unika individ den är!
  • Observera att en uppfödare, som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser, kan anmäla detta till sitt förbund och få ett huskattbevis för kattungarna.

Vilka knep använder bedragarna då för att lura dig att köpa oregistrerad katt? 

  • En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb. Men! Det kostar endast ca 350:-/år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara med i kattklubb, inte bara för att kunna registrera sina kattungar, utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten pga att denne inte skött sig. Är det någon du vill anförtro 2-4000kr? Är det någon vars bedrägliga uppfödning du vill vara med och stödja?
  • En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla eller registreringsbevis för att fler ska ha råd med en raskatt. Som jag sa ovan är en katt utan stamtavla eller registreringsbevis en huskatt och ingeting annat. Det andra är att en registrering (alltså stamtavla eller registreringsbevis) kostar 300:- att få ut (200:- för diplomerad uppfödare). Betänk detta: 300 kr, det är inte några pengar att tala om och definitivt inte något som sänker priset med ett par tusen? Så vad är det då som gör att de kan sänka priset med ett par tusen?
  • Ibland säger de sig sälja oregistrerade kattungar därför att en eller båda föräldrarna är oregisterad och därför kan de inte registrera ungarna. Vad beror det på? – En orsak kan vara att den ena eller ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren själv har kanske blivit lurad från början och så fortsätter det.
  • En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa en oregistrerad katt är att det finns fel som man inte avlar på, och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta genom att låta bli att registrera ungarna. Katten har alltså avelsförbud.

Jag vill med denna text inte på något sätt säga att en huskatt är mindre värd. En huskatt är en alldeles unik underbar katt, precis som alla våra andra älskade huskatter. – Den behöver inte några procent raskattsinslag för att bli bättre eller finare.

Det jag vill säga är att det är viktigt att du är medveten om VAD det är du köper. Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade, så var medveten om att det är en risk du tar. Du kan få en katt med sjukdomar som förkortar dess liv och som kräver dyrbar veterinärvård. Du kommer heller inte att få livförsäkra katten för mer än 1500 kr. Du kan inte heller ställa ut din katt som något annat än huskatt, om du är intresserad av utställning. Är du intresserad av avel så kommer ingen seriös raskattuppfödare att vilja låna ut sin katt till dig, för då blir de uteslutna ur sitt kattförbund, då huskattavel inte är tillåtet.

Kattstatus rekommenderar inte att du köper katt av sådana här säljare, och jag personligen skulle aldrig råda någon som frågade mig om råd att köpa en katt från en sån person heller. Men väljer du ändå att göra det, så gör det med öppna ögon och var medveten om riskerna.

Har du några frågor så hjälper jag gärna till att svara på dem så gott jag kan! Jag nås via kattstatus egen mail.

Malin Sundqvist
Uppfödare av rasen Maine coon

Denna text tillåter Malin Sundqvist att spridas fritt på hemsidor och bloggar mm!

Användbara länkar

0123_isa_600

Känner du dig lurad i ditt kattköp? Blocket hävdar konsekvent att de aldrig fått in ett enda klagomål från köpare som känt sig lurade eller missledda av Blocketannonser när det gäller katter.

Anmäl därför detta till Blocket så ser de förhoppningsvis att huskatter som säljs som raskatter ÄR ett problem!


BLOCKETLÄNKAR:
Anmäl misstanke om bedrägeri eller annat brott
http://www.blocket.se/kundsakerhet.htm

Här kan du skicka in frågor, synpunkter och förslag direkt till Blocket
https://blocket.zendesk.com/hc/sv/requests/new

Blocket om raskatter
https://blocket.zendesk.com/hc/sv/articles/207326855-Raskatter

Regler för annonsering
https://blocket.zendesk.com/hc/sv/articles/209469728-Regler-f%C3%B6r-annonsering


kattstaus_loggaKATTSTATUS

Här hittar du en mängd argument varför kattens status ska höjas!

Råd inför kattköpet
http://www.kattstatus.se/sida90.html

Back Yard Breeding (BYB)
http://www.kattstatus.se/sida49.html

Lurad av oseriös uppfödare
http://www.kattstatus.se/sida41.html


BIRMAVÄNNER
Blandisar är alltid huskatter
http://www.birmavanner.se/information/blandisar-ar-alltid-huskatter/

Att köpa en helig birma
http://www.birmavanner.se/att-tanka-pa-innan-du-koper-en-helig-birma/